Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Εωσφόρος ("αυτός που φέρνει την αυγη") όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. H θεά Αφροδίτη κατά τη μυθολογία ήταν θεά της ομορφιάς και η προστάτιδα του έρωτα, έτσι δόθηκε το όνομα της, στο συγκεκριμένο πλανήτη.
Υπάρχουν θεωρίες πως η "αδελφή της Γης" είναι πιο όμοια με αυτή από όσο πιστεύουμε. Είναι γνωστό πως η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κατά 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και κατά 3,5% από άζωτο. Πιθανότατα όμως να μην ήταν πάντα έτσι.
Πριν από 40 χρόνια περίπου, για να εξετάσουν εάν η Αφροδίτη είχε ποτέ σταθερό κλίμα ικανό να υποστηρίξει την παρουσία νερού, αφότου βρέθηκαν ενδείξεις πως κάποτε ίσως να είχε έναν ρηχό ωκεανό, ο Γουέι και ο συνάδελφός του, Άντονι Ντελ Τζένιο, δημιούργησαν μια σειρά πέντε προσομοιώσεων που υπέθεταν διαφορετικά επίπεδα κάλυψης νερού.
Και στα πέντε σενάρια διαπιστώθηκε ότι η Αφροδίτη ήταν ικανή να διατηρεί σταθερές θερμοκρασίες μεταξύ ενός μεγίστου περίπου 50 βαθμών Κελσίου και ενός ελαχίστου περίπου 20 βαθμών για περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα τέτοιο κλίμα θα μπορούσε να είχε διατηρηθεί μέχρι και σήμερα εάν δεν είχαν συμβεί κάποια γεγονότα, άγνωστα προς το παρον, τα οποία προκάλεσαν απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα που ήταν κλεισμένο στους βράχους του πλανήτη περίπου 700-750 εκατομμύρια χρόνια πριν.
«Η θεωρία μας είναι ότι η Αφροδίτη μπορεί να είχε σταθερό κλίμα για δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι πιθανόν το, πλανητικής έκτασης, συμβάν ανάδυσης του διοξειδίου να ευθύνεται για τη μετατροπή από ένα κλίμα σαν της Γης στην κόλαση που βλέπουμε σήμερα» ανέφερε ο Γουέι.
Σύνταξη κειμένου: Σοφία Κ.
Άχρηστη Πληροφορία Ημέρας
Αχτίδα Φωτός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου