kkkkkkkkkkk

Ποιος ήταν ο ΄Αγιος Βαλεντίνος; Και πως καταλήξαμε να τον γιορτάζουμε.

 


Σήμερα 14 Φεβρουαρίου, είναι γνωστό σε όλο το κόσμο ότι γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή αλλιώς την ημέρα των ερωτευμένων. Αλλά ποιος ήταν ο άγιος Βαλεντίνος;

Υπάρχουν άπειροι θρύλοι και παραλλαγές για τον βίο του συγκεκριμένου Αγίου. Ένα μονάχα είναι ίδιο σε κάθε ιστορία όμως, ότι ήταν προστάτης των ζευγαριών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όρισε ημερομηνία της μνήμης του στις 14 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που πιστεύεται ότι και πέθανε. Η ορθόδοξη εκκλησία παρόλαυτα δεν τον έχει αναγνωρήσει ως άγιο.


Μια γιορτή που παραπέμπει στην στις 14 Φεβρουαρίου είναι τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, όπου γιορταζόταν η θεότητα, η οποία προστάτευε τα κοπάδια από τους λύκους και ευλογούσε τη γονιμότητα. Τα Λουπερκάλια γιορτάζονταν στις 15 Φεβρουαρίου.

Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως Αγίου, την συναντάμε το 1382 στο ποίημα "Το Κοινοβούλιο των Πτηνών" του Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους.




Σύνταξη κειμένου: Σοφία Κ.
Άχρηστη Πληροφορία Ημέρας 
Αχτίδα Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage