kkkkkkkkkkk

Δαλάι Λάμα: Η Φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή, είναι η καλοσύνη

 



Δαλάι Λάμα: Η Φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή, είναι η καλοσύνη

Ο Tenzin Gyatso είναι ο 14ος Δαλάι Λάμα του Θιβέτ. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως ένας απλός βουδιστής μοναχός. Είναι ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και τα γνωμικά του καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, από την αγάπη μέχρι την ειρήνη στη Γη.

Τα λόγια έχουν αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους με ευεργετικό τρόπο. Πολλά απ’ όσα έχει πει ο Δαλάι Λάμα εμπνέουν και καθοδηγούν τη ζωή να βρει το σωστό μονοπάτι της ολοκλήρωσης.

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα σπουδαιότερα αποφθέγματα του:

1.«Η Φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή, είναι η καλοσύνη.»

Το μήνυμα αυτής της φράσης είναι ξεκάθαρο και δυνατό, ιδιαίτερα σήμερα όπου υπάρχουν τόσες πολλές θρησκευτικές εχθρότητες και διαμάχες. Η καλοσύνη που έχουμε μέσα μας επιδρά μόνο θετικά και στον εαυτό μας και στους γύρω μας που την λαμβάνουν από μας. Επιλέξτε την καλοσύνη ως το μεγαλύτερο ιδανικό σας και δεν θα χάσετε.

2. «Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά αν πρώτα δεν βρούμε την ειρήνη μέσα μας.»

Πρέπει να βρούμε την ειρήνη και την αγάπη στον εαυτό μας πριν αρχίσουμε να την αναζητούμε κάπου αλλού. Πάρα πολλοί από εμάς ξοδεύουμε τον χρόνο μας ψάχνοντας να βρούμε πράγματα που είναι ήδη μέσα μας. Αρκεί μόνο να κοιτάξουμε μέσα στην ψυχή μας και θα τα ανακαλύψουμε.

3. «Βοηθήστε τους άλλους και αν δεν μπορείτε να το κάνετε, τουλάχιστον μην τους βλάπτετε.»

Έχουμε δύο επιλογές, η μια είναι να δίνουμε βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται και η άλλη να δυσκολεύουμε το έργο τους. Δεν ξέρω γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Εκεί έξω υπάρχει πάντα κάποιος που χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο. Πρέπει να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούμε. Πάντα να επιλέγετε να είστε αρωγοί στις προσπάθειες των άλλων. Είναι κάτι που ο κόσμος το χρειάζεται.

4. «Να είστε πάντοτε ευγενικοί με τους γύρω σας.»

Είναι τόσο εύκολο να συμπεριφέρεστε ευγενικά προς όλους. Ο κόσμος όμως, εξακολουθεί να στρέφει το βλέμμα του αλλού όταν βλέπει κάποιον που έχει ανάγκη. Άλλοι το κάνουν τεχνικά και υποκριτικά περιμένοντας ανταλλάγματα βάζοντας ένα όριο στην καλοσύνη τους. Απλά να είστε ευγενικοί σε κάθε περίπτωση.

5. «Να αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σαν πηγή δύναμης.»

Δεν έχει σημασία τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε στη ζωή σας και πόσο οδυνηρές είναι αυτές για σας. Αν χάσετε την ελπίδα σας, αυτό θα είναι το μόνο πραγματικό γεγονός που μπορεί να σας καταστρέψει. Πολλές φορές η ελπίδα είναι το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει, όταν υποφέρουμε από κάτι οδυνηρό. Κρατήστε κοντά σας την ελπίδα και μην την εγκαταλείπετε ποτέ.

6. «Αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους.»

Εάν πρώτα δεν νιώθετε καμία συμπόνια για τον εαυτό σας, τότε δεν θα είστε σε θέση να αναπτύξτε συμπόνια και για τους άλλους. Θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας πρώτα, γιατί αλλιώς δεν θα είστε σε θέση να αγαπάτε τους άλλους.

7. «Μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν έχετε υπό έλεγχο, απλά φροντίστε όσα μπορείτε να φέρετε εις πέρας»

Αν έχετε κάποιο φόβο, πόνο ή ταλαιπωρία, θα πρέπει να εξετάσετε εαν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό. Αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για αυτό. Αν δεν μπορεί να κάνετε τίποτα, τότε επίσης, δεν έχετε καποιο λόγο να ανησυχείτε.

8. «Αν νομίζετε ότι είστε πάρα πολύ λίγοι για να κάνετε τη διαφορά, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με ένα κουνούπι.»


Πολλοί δεν καταλαβαίνουν αυτή τη φράση. Σκεφθείτε την αναστάτωση που προκαλεί στον βραδινό σας ύπνο ένα μικροσκοπικό κουνούπι. Έτσι και εσείς που διαθέτετε το δικό σας ξεχωριστό ταλέντο μπορείτε να το αξιοποιήσετε και με όλα τα όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε θα κερδίσετε τον θαυμασμό των γύρω σας.

9. «Θυμηθείτε ότι η καλύτερη σχέση είναι εκείνη στην οποία η αγάπη σας για τους άλλους υπερβαίνει την ανάγκη σας για τους άλλους.»

Το «έχω ανάγκη κάποιον» και το «θέλω να είμαι με κάποιον» είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο έρωτας από ανάγκη είναι κάτι ψεύτικο που συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Αν όμως ο έρωτας είναι το αποκορύφωμα του πάθους που νιώθετε για κάποιον, τότε μπορείτε να είστε βέβαιοι πως νιώθετε τα ιδανικά συναισθήματα και βιώνετε κάτι όμορφο.

10. «Να θυμάστε ότι όταν κάποιες φορές δεν παίρνετε εκείνο που θέλετε αυτό οφείλεται στο υπέροχο παιχνίδι της τύχης.»

Πολλές φορές νιώθουμε ότι θέλουμε κάτι μανιωδώς και νομίζουμε πως θα εμπλουτίσει τη ζωή μας με κάποιο τρόπο και θα μας κάνει χαρούμενους και ευχαριστημένους, αλλά στη συνέχεια, όταν εμείς δεν το αποκτούμε βλέπουμε πως όλο αυτό δεν ήταν και τόσο σπουδαίο για εμάς στην τελική. Όσα πιστεύαμε ήταν μια ψευδαίσθηση.

11. Εξασκηθείτε στην υπομονή, την επιδίωξη του σκοπού σας και την συμπόνια.

12. Πιστεύω ότι η μόνη αληθινή θρησκεία είναι να έχεις καλή καρδιά.

13. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο στην τεχνολογία και να μην γίνουμε σκλάβοι της.

14. Η μεγάλες ευκαιρίες ξεκινάνε πάντα από τους ανθρώπους, η βάση για την ειρήνη στον κόσμο είναι αυτή η εσωτερική γαλήνη και ηρεμία που βρίσκεται στην καρδιά του κάθε ένα μας. Ο κάθε ένας από εμάς συνεισφέρει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage