kkkkkkkkkkk

Μύθοι για την προέλευση του καφέ





Ο καφές μεγάλωνε ως θάμνος στην Αιθιοπία  και χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».

Οι μύθοι γύρω απο το τρόπο με τον οποίο ανακαλύφτηκε ο καφές  ποικίλει. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ. Ένας άλλος λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.

Το 15ο αιώνα ο καφές βρέθηκε στην Αραβία, όπου άρχισαν να μετατρέπουν τους κόκκους σε ρόφημα. Μέχρι τον 16ο αιώνα οι ιδιότητες του καφέ είχαν εξαπλωθεί με κατάστημα παρόμοια με τις σημερινές καφετέριες να κτίζονται δημιουργώντας χώρους για συζητήσεις και χαλάρωση. 





Σύνταξη κειμένου: Σοφία Κ.
Άχρηστη Πληροφορία Ημέρας 
Αχτίδα Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage