Το ρέσι. Κυπριακό παραδοσιακό φαγητό φτιαγμένο από σιτάρι, μοσχαρίσιο κρέας ή αιγινό ή σπανίως κοτόπουλου και κρεμμύδια. Το φτιάχνουν και το προσφέρουν στους γάμους αλλά και στην γιορτή του κρασιού. Φτιάχνεται σπανίως από οικοκυρές γιατί θέλει μιαν συγκεκριμένη διαδικασία.
Ρέσι
(ειδικό παρασκεύασμα γάμου)
Υλικά
2 1/2 κιλά κρέας χοιρινό ή αρνί ή ρίφι, ανάλογα με την προτίμηση μας [μπορεί να συμπεριληφθεί και η ουρά του προβάτου (βάκλα)] 3-4 κιλά σιτάρι χοντροκοπανισμένο αλάτι νερό
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, ώστε να μην έχει ούτε ίχνος αίματος και το τοποθετούμε οτον πυθμένα μιας βαθιάς κατσαρόλας.
Πλένουμε το σιτάρι το οποίο μπαίνει πάνω από το κρέας. Υπολογίζουμε ν' αφήνουμε απόσταση περίπου 10 εκατ. κάτω από το χείλος της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε νερό να καλύψει τα υλικά.
Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σε κάποια απόσταση από το μάτι.
Δεν ανακατεύουμε, όμως προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.
Όταν αρχίσουν να ψήνονται τα υλικά, αρχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε και το αλάτι.
Αν χρειάζεται και άλλο νερό, προσθέτουμε περιοδικά, ένα φλιτζάνι κάθε φορά.
Επιδίωξη είναι να λιώσουν τα υλικά και να γίνουν σαν πηχτός χυλός.
Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για ν' απορροφηθούν τυχόν υγρά και σερβίρουμε το ρέσι πριν κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου