ΦΛΑΟΥΝΕΣ (1)
Υλικά για τη ζύμη
2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κ. γλ. μπέικιν πάουτερ
μέχλεπι, μαστίχα, γλυκάνισο (καλά κοπανισμένα)
2 φλιτζάνια λάδι
προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
γάλα χλιαρό για το ζύμωμα
Υλικά για το φουκό
2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλουμι 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι 12 αυγά (περίπου)
1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
2 κ. γλ. μπέικιν πάουτερ, μέχλεπι, μαστίχα δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά) 2-3 αυγά κτυπημένα για επάλειψη
2 φλιτζάνια σησάμι
Τρόπος παρασκευής του φουκού
Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε το φουκό από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά.
Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μέχλεπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
Κτυπούμε τα αυγά ολόκληρα.
Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσα αυγά χρειαστεί για να γίνει ο φουκός μάλλον σφιχτός.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουτερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια, και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.
Τρόπος παρασκευής της ζύμης
Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουτερ, το μέχλεπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το λαδί και ριζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική.
Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους 1/2 εκ. και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογο φωκό και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
ΦΛΑΟΥΝΕΣ (2)
Οι φλαούνες είναι αρμυρές ή γλυκές, αλλά πάντα οι καλύτερες γίνονται στην Κύπρο!
Τι έχουμε:
Για τη γέμιση:
1 κιλό λαδοτύρι Μυτιλήνης ή Regato Marata (στην Κύπρο υπάρχει ειδικό τυρί για τις φλαούνες)
6 αυγά
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι
1 κομμάτι προζύμι, σαν 1 μεγάλο αυγό
Για τη ζύμη:
5 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι λάδι
1 1/2 ποτήρι γάλα
250 γρ. σουσάμι
2-3 κουταλιές ζάχαρη (μόνο αν θέλουμε να τις κάνουμε γλυκές)
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
6-7 κόκκους μαχλέπι
6-7 κόκκους μαστίχα
δυόσμο αρκετό
1 ποτήρι σταφίδες (μόνο αν θέλουμε να τις κάνουμε γλυκές)
1 αυγό για επάλειψη
Τι κάνουμε:
Γέμιση:
Τρίβουμε το τυρί 1-2 ημέρες πριν και το βάζουμε στο ψυγείο, χωρίς να το σκεπάζουμε, φροντίζοντας να το ανακατεύουμε 1-2 φορές την ημέρα, για να στεγνώσει.
Χτυπάμε καλά τα αυγά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί με το σιμιγδάλι, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο μείγμα και βάζουμε το προζύμι, περιχύνοντάς το με λίγο αβγό. Το τρίβουμε με τα δάκτυλά μας, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε και λίγο τυρί, ώσπου το προζύμι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αυγά και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Ζύμη:
Κοπανίζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη (προαιρετικά), προσθέτουμε το λάδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ, που έχουμε ήδη βάλει το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, το ρίχνουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα. Συμπληρώνουμε το δυόσμο και αν θέλουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά και μικρά φύλλα και τα πιέζουμε πάνω στο σουσάμι που έχουμε απλώσει σε μια πετσέτα, ώστε να κολλήσει παντού.
Με ένα κουτάλι, βάζουμε γέμιση ανάλογη με το μέγεθος της πίτας και διπλώνουμε τις άκρες της προς τα μέσα, αφήνοντας το κεντρικό μέρος ακάλυπτο.
Τις βάζουμε σε ένα ελαφρά αλευρωμένο ταψί, τις αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά και για άλλα 25 λεπτά σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλή
Για να πετύχουν οι φλαούνες, πρέπει να προσέξουμε η γέμισή μας να είναι μάλλον σφιχτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου