kkkkkkkkkkk

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;

 


Το έθιμο του Πρωταπριλιάτικου ψέματος είναι μια παράδοση η οποία ξεκίνησε στην Ευρώπη και έχει δύο εκδοχές.

Σύφωνα με την πρώτη εκδοχή, ξεκίνησε από τους Kέλτες που  ήταν λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης και ασχολείτο με το ψάρεμα το οποίο ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Αυτή την εποχή τα ψάρια πιάνονταν δύσκολα. Έτσι, άρχισαν να λένε πως έπιασαν ο ένας πιο πολλά ψάρια από τον άλλο. Οπόταν, ακολουθούσε το ένα ψέμα το άλλο. Και το ψέμα άρχισε να γίνεται συνήθεια και η συνήθεια έθιμο.

Όσο αφορά, την δεύτερη εκδοχή, θεωρείται πως άρχισε στην Γαλλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά στην Γαλλία ήταν η 1η Απριλίου. Αυτή την χρονιά που έτυχε να βασιλεύει  ο Κάρολος ο 9ος, αυτό άλλαξε και την Πρωτοχρονιά την γιόρταζαν 1η Ιαννουαρίου. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν δέχτηκαν την αλλαγή. Έτσι, αυτοί που γιόρταζαν την 1η του Ιαννουαρίου έστελλαν δώρα την 1η του Απρίλη σε όσους γιόρταζαν την 1η Απριλίου την Πρωτοχρονιά, για να τους κοροϊδέψουν.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας πιστεύουν κατά την παράδοση πως όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τους υπόλοιπους, όλη η υπόλοιπη του χρονιά θα είναι τυχερή.

Βέβαια, παρόλα ταύτα θα πρέπει να θυμώμαστε πως το ψέμα δεν είναι καλό. Πολλές φορές οι άνθρωποι λένε ψέματα για να αποφύγουν κάποιο πρόβλημα, να βγουν από μια κατάσταση ή για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση. Όμως, το ψέμα μπορεί να γίνει συνήθεια. Μια συνήθεια από την οποία δεν θα μπορεί να βγει εύκολα ο άνθρωπος. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες όπως να γίνει μυθομανής ή ψυχαναγκαστικός ψεύτης. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει πως με τα ψέματα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του γιατί αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και στην τελική, θα αρχίσουν να αυξάνονται. 

Κι όχι μόνο!!!  Όταν ανακαλύψουν οι συνάνθρωποι του, πως λέει ψέματα τότε, δεν θα τον εμπιστεύονται.


 Πολλοί λένε ψέματα για να κερδίσουν την συμπάθεια των συνανθρώπων τους, να νοιώσουν πως είναι ανώτεροι και καλύτεροι από τους άλλους. Άλλοι για να σώσουν καταστάσεις. Το οποιοδήποτε ψέμα όμως, δεν είναι καλό. Υπάρχουν και αυτοί που ξεκινούν με ένα ψέμα και καταλήγουν να πιστεύουν το ίδιο τους το ψέμα.

Εν κατακλείδει θα πρέπει σιγά σιγά να λένε την αλήθεια γιατί η αλήθεια δίνει στον άνθρωπο την ελευθερία να αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε του πρόβλημα, κάνει τον συνάνθρωπο του να τον εμπιστεύεται και ο ίδιος αρχίζει να νοιώθει καλά με τον ίδιο του τον εαυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage