kkkkkkkkkkk

Τι είναι και από που πήραν την ονομασία τους οι Αλκυονίδες μέρες;

 Αναρωτηθήκατε ποτέ από που πήραν οι Αλκυονίδες Μέρες την ονομασία τους;


Λοιπόν!


Οι μέρες που έχουν καλό καιρό και ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια του Χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες Μέρες. Είναι μέρες με ήλιο, χωρίς άνεμο, με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.  Η διάρκεια των Αλκυονίδων Μερών είναι συνήθως, 15 μέρες οι οποίες εμφανίζονται από τις 15 του Δεκέμβρη μέχρι τις 15 του Φεβράρη. Βέβαια, υπάρξαν χρόνια που δεν υπήρξαν καθόλου Αλκυονίδες Μέρες όπως το 1947.

Αυτές τις μέρες παρόλο που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και υπάρχει κρύο, δεν υπάρχουν άνεμοι και επιπρόσθετα παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια. Λόγω κατάλληλων βαρομετρικών πιέσεων συμβαίνουν σε όλους τους μήνες του χρόνου μέρες με ηλιοφάνεια. Η διάρκεια όμως των Αλκυονίδων μερών οι 15 περίπου συνεχόμενες μέρες δηλαδή, έκαναν τον άνθρωπο να δημιουγήσει ένα μύθο γύρω από αυτές και να τους δώσει την ονομασία Αλκυονίδες μέρες.


Οι Αλκυονίδες Μέρες ονομάστηκαν έτσι, από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη,

που κλωσσά τα αυγά του εκείνες τις ημέρες (από μυθολογικής απόψεως) και από τον αστέρα Αλκυών (από επιστημονικής απόψεως) ο οποίος τις νύχτες του Γεννάρη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ουράνιου θόλου.

Όπως, επικρατούσε στα παλιά χρόνια, κάθε τι στο οποίο δεν μπορούσαν να δώσουν εξήγηση δημιουγούσαν ένα μύθο. Έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση δημιούργησαν ένα μύθο σχετικά με τις Αλκυονίδες Μέρες, με δύο εκδοχές.


 Μύθος (2 εκδοχές) 


1.  Μια πενταμόρφη, η Αλκυόνη κόρη του Αίολου, Θεού των ανέμων και της Εναρέτης παντρεύτηκε τον Κήυκα. Επειδή ο γάμος τους ήταν τέλειος και ήταν πολύ ευτυχισμένοι μαζί πίστεψαν και οι δυό πως ήταν ισάξιοι με τους Θεούς του Ολύμπου. Έτσι, που άρχισαν να αποκαλούν ένας τον άλλο με τα ονόματα του Δία και της Ήρας. Βλέποντας ο Δίας την αλαζονεία τους, θύμωσε πάρα πού τόσο που σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, έριξε ένα κεραυνό στο καράβι του Κήυκα, αφήνοντας τον να πνιγεί. Η Αλκύονη θρηνούσε απαρηγόρητα τον αγαπημένο της σύζυγο. Ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί με λαμπερά γαλάζια φτερά την αλκυόνα που είναι καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον Χειμώνα, στα βράχια. Τα άγρια κύματα κατάστρεφαν τις φωλιές και τα αυγά της Αλκυόνης.


Ο Δίας φάνηκε φιλεύσπλαχνος για δεύτερη φορά. Έτσι διέταξε να σταματήσουν οι άνεμοι και να βγει ο ήλιος για 15 μέρες για να μπορεί η Αλκυώνη να κλωσάει τα αυγά της.


2. Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, όταν ο Κύηκας και η Αλκυόνη ένοιωσαν πως ήταν ισάξιοι με τους Θεούς μεταμόρφωσαν τον Κήυκα σε όρνιο. Αυτή, μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί έτρεχε παντού να βρει τον σύζυγο της. Οι Θεοί την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν σε θαλασσοπούλι. Την ακουστή Αλκυόνα.

Λέγεται πως, όταν γεράσει ο σύζυγος της Αλκυόνης και δεν μπορεί να πετάξει, τον μεταφέρει πάντοτε στους ώμους της, τον ταϊζει και τον περιποιείται μέχρι να πεθάνει.

Αυτό πάει να πει αγάπη. Αγάπη σημαίνει: Αγαπώ, φροντίζω, συμπονώ, κατανοώ το έταιρο μου ήμυσι. Το θέλω στα εύκολα και στα δύσκολα. Δεν το ξεχνώ και δεν τρέχω πίσω από άλλα άτομα ψάχνοντας άλλη αγάπη. Η αγαπώ ή δεν αγαπώ έτσι ακριβώς όπως την Αλκυόνη που αγαπά με όλη της την δύναμη και είναι πιστή στην αγάπη της μέχρι το τέλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage