kkkkkkkkkkk

Ο Διογένης ο "Κυνικός"


Ο Διογένης ήταν Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου. Από πολύ νεαρή ηλικία έγινε μαθητής του Αντισθένη. Λέγεται πως οι Σινωπείς τον εξόρισαν γιατί παραχάραξε το τοπικό νόμισμα. Ήταν εκπρόσωπος της Κυνικής φιλοσοφίας για αυτό και τον αποκαλούσαν Κυνικό. Η κυνική φιλοσοφία λέγεται έτσι γιατί οι κυνικοί είχαν ως έμβλημά τους το σκύλο. Πρέσβευαν την απόλυτη αμφισβήτηση των πάντων, απέρριπταν κάθε εξουσία και ζητούσαν την απόλυτη ελευθερία του ανθρώπου. Επίσης, δήλωναν πως διαφέρουν από τους άλλους σκύλους διότι αυτοί δεν δαγκώνουν τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουν.

Ο θρύλος λέει πως πέθανε το 323 π.Χ στην Κόρινθο την ημέρα που ο Μέγα Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα. 

Κατά τον Πλούταρχο, όταν ο Μέγα Αλέξανδρος βρέθηκε στην Κόρινθο ως επικεφαλής του Πανελλήνιου συνεδρίου το 336 π.Χ, ήθελε να γνωρίσει τον Διογένη. 'Οταν ρώτησε τον φιλόσοφο  αν χρειάζεται κάτι αυτός του απάντησε "μικρόν από του ηλίου μετάστηθι" δηλαδή παραμέρισε λίγο γιατί μου κρύβεις τον ήλιο. Την ώρα που έφευγε ο Αλέξανδρος είπε: "Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν ο Διογένης". 



Ο Διογένης έψαχνε να βρει ΑΝΘΡΩΠΟ, την ημέρα κρατώντας ένα φανάρι. Δηλαδή, άνθρωπο που να νοιάζεται, να ξέρει να αγαπά, να είναι όμορφος στην ψυχή, να είναι καλόκαρδος, να μην φεύγει όταν υπάρχουν δυσκολίες. Να είναι αληθινός και να μοσχοβολά αγάπη.

Μια μέρα, καθισμένος στο κατώφλι ενός σπιτιού έτρωγε το πιο φτηνό φαγητό που υπήρχε σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια σούπα με φακές. 

Την ώρα που τον είδε ένας απεσταλμένος του άρχοντα του είπε: "Διογένη, αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος και αν κολάκευες λίγο τον άρχοντα δεν θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές". Ο φιλόσοφος σταμάτησε να τρώει. Είδε τον συνομιλητή του κατάματα με περιφρόνιση και του είπε: "Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές τότε δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούεις και να κολακεύεις συνέχεια τον άρχοντα. 

'Οταν κάποια μέρα, είδε ένα μικρό παιδί να πίνει νερό μέσα στη χούφτα του χεριού του πέταξε μακριά με μεγάλη δύναμη ένα κύπελο που είχε αναφωνώντας "παιδίον μὲ νενίκηκεν εὐτελεία!" δηλαδή ένα παιδί με ξεπέρασε στην απλότητα γιατί ο φιλόσοφος Διογένης ήταν απλός και λιτός. 

Nayia Kouls


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage