kkkkkkkkkkk

Έλλειψη σιδήρου: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε



Η έλλειψη ενέργειας, η τριχόπτωση και το χλωμό δέρμα είναι τα πιο γνωστά και εξόφθαλμα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου.
Ωστόσο, μερικές ακόμη παράδοξες μεταβολές μπορούν να μας προειδοποιήσουν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό μας.

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, ο πρωταρχικός ρόλος του οποίου είναι να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις βασικές αιτίες της αναιμίας.

Δείτε μερικά παράδοξα σημάδια που μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου.

1. Συχνές λοιμώξεις


Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οπότε η έλλειψή του είναι πιθανό να οδηγήσει σε συχνότερα περιστατικά λοίμωξης.

2. Πρησμένη γλώσσα

Η έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των μυών, με το σύμπτωμα να συνοδεύεται συνήθως από πόνο. Η διόγκωση παρατηρείται σε όλους τους μύες του σώματος, ωστόσο στη γλώσσα το πρήξιμο είναι εμφανέστερο και μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό.

3. Ανήσυχα πόδια

Ορισμένα άτομα με διαπιστωμένη έλλειψη σιδήρου εκδηλώνουν το λεγόμενο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια διαταραχή που συνεπάγεται τη σχεδόν αδιάκοπη, νευρική κίνηση των κάτω άκρων. Η κινητικότητα των ποδιών συνοδεύεται συχνά από μούδιασμα.

4. Αλλόκοτες λιγούρες

Σπανιότερα, τα άτομα με έλλειψη σιδήρου εκδηλώνουν μια παράξενη διαταραχή που ονομάζεται Pica και συνεπάγεται τη λιγούρα για ουσίες χωρίς καμία διατροφική αξία, από πηλό και χώμα, έως υφάσματα και καθαριστικά.

Πηγή: onmed.gr
via

Nayia Kouls



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage