kkkkkkkkkkk

Η Google ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μηχανών με την ανθρώπινη νοημοσύνη


Οι υπολογιστές θα έχουν αναπτύξει "κοινή λογική" μέσα σε μια δεκαετία και θα μπορούσαμε να τους υπολογίζουμε ανάμεσα στους φίλους μας (αυτό μάλλον ευσεβής πόθος είναι), έχει προβλέψει ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο επιστήμονες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο καθηγητής Τζεφ Χίντον (Geoff Hinton), ο οποίος είχε προσληφθεί από την Google πριν από δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ευφυών λειτουργικών συστημάτων, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάπτυξης αλγορίθμων με την ικανότητα λογικής, φυσικής συνομιλίας, ακόμη και φλερτ.

Ο ερευνητής δήλωσε στη Guardian ότι η Google εργάζεται πάνω σε ένα νέο είδος αλγορίθμου που έχει σχεδιαστεί για να κωδικοποιεί τις «σκέψεις» σε αλληλουχίες αριθμών που ονομάζονται «διανυσματικές σκέψεις».

Η νέα προσέγγιση, λέει ο καθηγητής Τζεφ Χίντον, θα λύσει δύο κεντρικά προβλήματα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης: την κατανόηση και χρήση της φυσικής, καθημερινής ομιλίας, και την ικανότητα για λογική σκέψη.

Στα μαθηματικά, τα διανύσματα είναι χονδρικά αναπαραστάσεις φυσικών μεγεθών που μπορούν να αναλυθούν σε συνιστώσες. Για παράδειγμα, η ταχύτητα ενός αντικειμένου που κινείται διαγώνια μπορεί να θεωρηθεί η συνιστώσα δύο επιμέρους ταχυτήτων με κατεύθυνση προς τα εμπρός και προς τα πλάγια.

Αφορμή για την ερευνητική προσπάθεια ήταν τα προβλήματα στην υπηρεσία μετάφρασης Google Translate, η οποία βασίζεται σήμερα σε λεξικά και μεταφρασμένα κείμενα αναφοράς. Δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι αυτοί δεν κατανοούν το νόημα του κειμένου, είναι επιρρεπείς σε χοντροκομμένα λάθη.

Τα διανύσματα σκέψης, λέει ο Χίντον, θα φέρουν τις μηχανές πιο κοντά στο πραγματικό νόημα. Κάθε λέξη σε μια πρόταση θα αντιστοιχίζεται σε ένα διάνυσμα που ορίζει τη θέση της σε έναν διανυσματικό χώρο νοήματος. Με άλλα λόγια, το νόημα ή σκέψη είναι η διανυσματική συνισταμένη των λέξεων.

Στην περίπτωση της αυτόματης μετάφρασης, οι διανυσματικές σκέψεις γεφυρώνουν τις δύο γλώσσες. Όπως λέει ο Χίντον, «αν πάρεις το διάνυσμα του Παρισιού, αφαιρέσεις το διάνυσμα της Γαλλίας και προσθέσεις το διάνυσμα της Ιταλίας, αυτό που παίρνεις είναι η Ρώμη. Είναι εντυπωσιακό».

Το δύσκολο βέβαια είναι να αποδώσει κανείς διανύσματα σε κάθε λέξη. Στην αρχή αυτό γίνεται στην τύχη, ωστόσο ο αλγόριθμος θα εκπαιδεύεται σταδιακά μέσω έτοιμων μεταφράσεων και θα ενημερώνεται για τα λάθη του σε κείμενα που συναντά για πρώτη φορά.

Η εκπαίδευση των αλγορίθμων με μεγάλα σύνολα δεδομένα είναι εξάλλου η βασική έννοια της λεγόμενης «Βαθιάς Μάθησης» (Deep Learning), της οποίας ήταν πρωτεργάτης ο Χίντον τη δεκαετία του 1980.

Η Βαθιά Μάθηση έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει εμπορικές εφαρμογές. Ένα από τα εντυπωσιακότερα παραδείγματα είναι ο Watson, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy! και εκπαιδεύεται τώρα σε νέες ειδικότητες όπως η Ιατρική.

Ο καθηγητής παραδέχεται πως η ιδέα της ψηφιοποίησης των σκέψεων δεν θα βρει σύμφωνους τους πάντες. Όμως το όραμά του δεν φαίνεται υπεραισιόδοξο στον δρα Χέρμαν Χάουζερ, επιχειρηματία και επιστήμονα υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ: «Ο Χίντον είναι ο νούμερο 1 γκουρού παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα» είπε στην εφημερίδα.

Ο Hinton διασκέδασε με τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών που θέτουν κάποιοι, όπως ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk, ο οποίος περιέγραψε τις τεχνολογίες υπό ανάπτυξη ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας.
"Ο κίνδυνος για να συμβεί κάτι τόσο σοβαρά επικίνδυνο είναι ένα χρονοδιάγραμμα πέντε ετών. Δέκα χρόνια το πολύ", προειδοποίησε ο Musk, το περασμένο έτος.

«Είμαι πιο φοβισμένος για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί," είπε ο Hinton προς απάντηση.
«Η NSA έχει ήδη υποκλέψει τα πάντα που ο καθένας κάνει. Κάθε φορά που υπάρχει μια νέα αποκάλυψη από τον Snowden, έχετε συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος "

«Φοβάμαι ότι αν κάνετε την τεχνολογία να λειτουργεί καλύτερα, θα βοηθήσετε την κατάχρηση από την NSA περισσότερο", πρόσθεσε. "Θα ανησυχούσα περισσότερο για αυτό παρά για αυτόνομα ρομπότ δολοφόνους.

Κι εμείς να μας επιτρέψει να ανησυχούμε και για τα δύο......

Με πληρoφορίες από Guardian
Via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage