Όταν η αγάπη γίνεται πράξη

Αγάπη
Η αγάπη είναι τροφή της ζωής. Χωρίς αυτή, υπάρχει δυστυχία, λύπη, μαρασμός, απομόνωση, νεύρα. Η αγάπη είναι εσωτερική δύναμη που πηγάζει μέσα στον άνθρωπο χαϊδεύει την ψυχή όπως τα χέρια, το σώμα. Κι' όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει γαλήνη, ηρεμία, ευτυχία, υπομονή, ειλικρίνεια, συγχώρεση, νοιώθει συναισθηματικά ασφαλής και επιθυμεί να είναι καλά ο άλλος.
Ο άνθρωπος νοιώθει την ανάγκη να αγαπηθεί και να αγαπιέται.
Στον έρωτα, οι αναμνήσεις είναι ανεκτίμητες και μοναδικές. Όταν ένας ερωτευμένος βρίσκεται δίπλα στο ταίρι του, χάνει την αίσθηση του χρόνου και δεν το ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Θέλει ο άνθρωπός του να είναι χαρούμενος, ευτυχισμένος και υγιής έστω και αν αυτός, δεν βρίσκεται κοντά του, δίπλα του.
Βέβαια, εκτός από την αγάπη στον έρωτα, υπάρχει η μητρική, η φιλική και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι πολύ όμορφη και γλυκιά η αγάπη όμως, πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν να αγαπούν. Γι' αυτό και επικρατεί τόσο χάος στον κόσμο. Πόλεμοι, βία, βιασμοί, αδικία, ζήλια, εκδίκηση.
Αν μάθει ο κόσμος να αγαπά,
να μην κρατά κακίες,
να κάνει αγκαλιά,
δεν θα υπάρχουν μίση, αδικίες.
Στις τρικυμίες της ζωής
η αγάπη θα βρίσκει λύσεις,
στα ερωτήματα, χιλιάδες απαντήσεις.
Βιασμοί, πόλεμοι, βία
στον κόσμο καμμία.
Ανύπαρκτος ο πόνος,
άφαντος ο φθόνος.
Θα θριαμβεύει η αγάπη
δεν θα υπάρχει απάτη,
θα υπάρχει ζεστασιά,
μεγάλη αγάπη, αγκαλιά.
Ο Άγιος Παϊσιος το εμβόλιο, η νέα αρρώστια, η σφραγίδα αλλιώς χάραγμα ἔχουν εἰπωθῆ ἢ γραφῆ στὴν διάρκεια τῶν ἐτῶν 1981‐1994.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ (της Nayia Kouls)
Οι αλλαγές στο σώμα, οι πρώτες ρυτίδες που χάραξαν το πρόσωπο μας, τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Όλες οι προηγούμενες φυσικές αλλαγές που προδίδουν την ηλικία μας είναι αναπόφευκτες. Παρόλα ταύτα, το μυαλό μου ταξιδεύει στο παρελθόν, στην Δ, Ε, ΣΤ Σ'1 στην τάξη της Βιολογίας, (Μην φανταστείτε πως τέλειωσα πρακτικό. Τελείωσα το κλασσικό, αρχαία, λατινικά, λογική, φιλοσοφία, ψυχολογία κλπ.), με πολλές συμμαθήτριες και 2 συμμαθητές και ένα πλαστικό σκελετό να μας κρατάει παρέα για 3 ολόκληρα χρόνια. Χρόνια χαράς, ξεγνοιασιάς, αγωνίας και άγχους για τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις μα, κατά τα άλλα ήρεμης ζωής χωρίς τις σημερινές σκοτούρες και τα σημερινά άγχη. Καμμία σχέση.
Μετά την αποφοίτηση, τα δάκρυα, έτρεχαν σαν νερό από το πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να αποχωριστώ από το σχολείο μου. Δεν ήθελα να τελειώσουν τα μαθητικά μου χρόνια. Περίμενα αγωνιωδώς ένα τηλεφώνημα. Έλα πίσω. Έγινε κάποιο λάθος. Το σχολείο δεν τέλειωσε. Θα συνεχιστεί. Θα πρέπει να διαβάσεις για τα διαγωνίσματα, για τις εξετάσεις. Παρόλο που αποφοιτήσες, το σχολείο σε περιμένει.
Κι' όμως!!! Τα χρόνια κύλησαν. Ακολούθησε το κολλέγιο. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τίποτα, δεν θύμιζε το σχολείο μας. Και τίποτα, δεν θύμιζε το κολλέγιο μου. Τα έτη κολύμπησαν γρήγορα και χάθηκαν παίρνοντας μαζί τους, διαφορετικές ιστορίες παρμένες από την προσωπική ζωή του κάθε ενός από εμάς. Ιστορίες ζυμωμένες με τον ιδρώτα, το άγχος, τον πόνο, την χαρά, τις αρρώστιες. Κανένας, δεν μας μίλησε για τα μελλοντικά χρόνια. Κανένας δεν μας είπε για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε στην μελλοντική μας ζωή. Οι δυσκολοδιάβατοι χρόνοι, κύλησαν με μεγάλη ευκολία αφήνοντας πίσω τους, ξεθωριασμένες εικόνες, θύμησες από το παρελθόν.
Όσες όμως, κι αν ήταν οι δυσκολίες, δεν συγκρίνονται με τις σημερινές μέρες. Οι τελειόφοιτοι δεν θα έχουν αναμνήσεις από την τελευταία τους τάξη. Θα διηγούνται στα παιδιά και στα εγγόνια τους πως, κάθονταν μπροστά στον υπολογιστή, στο λάπτοπ, στο τάμπλετ ή στο κινητό τους μέσα από το σπίτι τους για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Την ίδια στιγμή που μυριάδες άνθρωποι, σ΄ ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούσαν με διαφορετικές, πολύχρωμες μάσκες στο πρόσωπο προσπαθώντας να αναπνεύσουν, να ρουφήξουν όσο το δυνατό πιότερο οξυγόνο. Όσο, απέμεινε μέσα στην μάσκα. 2021. Όχι μόνο, μπροστά στους σημερινούς τελειόφοιτους μας, μα, μπροστά σε μας, μπροστά στον κόσμο όλο, απλώνεται ένα αβέβαιο μέλλον. Κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κανένας δεν γνωρίζει, δεν φαντάζεται, δεν μαντεύει τι θα ακολουθήσει, τι θα δει, τι θα ακούσει, ή τι θα ζήσει. Ο καθένας λέει την δική του σκέψη, εκφράζει την δική του άποψη, προσπαθώντας να κάνει εικόνα την μελλοντική ζωή. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν ίσως, να είναι πολύ δύσκολα. Οπόταν, όχι μόνο οι σημερινοί τελειόφοιτοι μα, και οι μελλοντικοί δεν θα έχουν αναμνήσεις από την τελευταία τάξη του σχολείου τους.
Και επειδή, κατά τα λεγόμενα, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ευελπιστώ και προσεύχομαι πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Ελπίζω, να μην μείνω με την ελπίδα. Ευελπιστώ να έρθει μια μελλοντική, καλύτερη εποχή δίχως
κορωνοϊό,
μάσκες και
αντισηπτικά.
Μακριά από
πολέμους και
ψυχολογικούς πολέμους.
Μακριά από τις οποιεσδήποτε
αδικίες,
κλεψιές,
ψέματα,
ύβρεις και
βλασφημίες.
Μακριά από την λεκτική και την σωματική
βία,
τις φωνές
και τους
τσακωμούς.
Μακριά από την
θεοποίηση του χρήματος και τον
έρωτα προς τα υλικά αγαθά.
Ελπίζω πως, θα υπάρξει η εποχή όπου θα κυριαρχεί
η πίστη,
η αγάπη και
ο σεβασμός προς τον Θεό,
η αγάπη και
η συγχώρεση προς τον άνθρωπο.
Ευελπιστώ πως ο άνθρωπος δεν θα είναι απλά άνθρωπος, μα, θα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Αχτίδα ΦωτόςΕννέα τρόποι για να θυμάστε αυτά που διαβάζετε
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποστηθίζεις ή να θυμάσαι αυτά που μελετάς/ διαβάζεις;
Το ζήτημα της απομνημόνευσης είναι κάτι που προβληματίζει και ενίοτε ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, από φοιτητές που θέλουν να αποστηθίσουν κάποιο μάθημα μέχρι απλούς αναγνώστες που διαβάζουν κάτι και δυσκολεύονται αργότερα να το ανακαλέσουν στη μνήμη τους.
Ένας χρήστης του Quora, ιστοσελίδας με απαντήσει για διάφορα ερωτήματα τα οποία απαντούν οι υπόλοιποι χρήστες, ρώτησε πρόσφατα: «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποστηθίζεις ή να θυμάσαι αυτά που μελετάς/ διαβάζεις;». Αμέσως δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να του απαντήσουν με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες αλλά και έρευνες.
Ο Independent συγκέντρωσε μερικές από αυτές και ζήτησε τη γνώμη ειδικών για το πώς να ανακαλούμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα από όσα διαβάζουμε, είτε πρόκειται για επιστημονικά βιβλία, είτε για μυθιστορήματα, είτε απλώς για άρθρα ειδήσεων. Αυτές είναι τα 9 τεχνικές που προτείνει:
1.Ρίξτε μια ματιά πρώτα σε ολόκληρο το κείμενο Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή νευρολογίας Bill Klemm, πρόκειται για στρατηγική τεχνική στην ανάκληση πληροφοριών. Η πρόταση εδώ δεν είναι να αποφύγετε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, αλλά να ρίξετε πρώτα μία γρήγορη ματιά εντοπίζοντας τα σημαντικά θέματα και τις λέξεις-κλειδιά ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε όταν στη συνέχεια το διαβάσετε εξονυχιστικά. Με το να εξοικειωθείτε με τα γενικά θέματα, θα καταστεί ευκολότερο να θυμηθείτε αργότερα τα επιμέρους.
2.Κρατείστε σημειώσεις στη σελίδα «Ποτέ μην διαβάζετε χωρίς μολύβι» συμβουλεύει κάποιος χρήστης. «Υπογραμμίστε προτάσεις που βρίσκετε δυσνόητες, ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Τραβήξτε γραμμές δίπλα από παραγράφους που έχουν σημασία. Φτιάξτε διαγράμματα για να δείτε τη δομή των βασικών ιδεών» προτείνει.
3.Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο Η Ingrid Spielman από το University of Delaware προτείνει «αλληλεπίδραση» με το κείμενο, ήτοι να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας καθώς το διαβάζουμε. Αν διαβάζετε κάποιο βιβλίο, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε την ερώτηση: «Ποια είναι η βασική ιδέα αυτού του κεφαλαίου;».
4.Αποτύπωση- Συσχετισμός- Επανάληψη
Η μνήμη έχει τρία στάδια και το πρώτο είναι η αποτύπωση. Μπορούμε να βελτιώσουμε την εντύπωση που μας κάνει ένα κείμενο με το να κάνουμε εικόνα στο μυαλό μας την κατάσταση ή να φανταστούμε τον εαυτό μας να παίρνει μέρος σε αυτά που περιγράφει. Το δεύτερο στάδιο είναι ο συσχετισμός, το να συνδέσουμε δηλαδή αυτό που διαβάζουμε με κάτι που γνωρίζουμε ήδη. Για παράδειγμα, ίσως κάποιος από τους χαρακτήρες ενός βιβλίου να έχει το ίδιο όνομα με κάποιον φίλο μας. Το τρίτο στάδιο είναι η επανάληψη- όσο περισσότερο διαβάζουμε κάτι, τόσο ποιο δυνατή γίνεται η μνήμη. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ξαναδιαβάσετε από την αρχή ένα ολόκληρο βιβλίο, δοκιμάστε να υπογραμμίσετε κάποια σημεία του κειμένου στα οποία θα μπορείτε αργότερα να ανατρέχετε.
5.Μοιραστείτε τις πληροφορίες με άλλους Σε μια ομιλία του TED, ο ψυχολόγος Peter Doolitle είπε πως αν θέλουμε να θυμόμαστε αυτά που βιώνουμε, είναι σημαντικό να κάνετε κάτι με όλες αυτές τις πληροφορίες καθώς η συζήτηση γύρω από αυτά που διαβάζουμε είναι ένας χρήσιμος τρόπος επεξεργασίας του νέου υλικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους άλλους τι νομίζουμε πως μάθαμε από όσα διαβάσαμε. Κι αν δεν το καταφέρουμε, ανατρέχουμε στο κείμενο και το ξαναδιαβάζουμε.
6.Διαβάστε δυνατά
Ο καθηγητής ψυχολογίας Art Markman λέει πως το να διαβάζουμε δυνατά προς τον εαυτό μας μάς βοηθά να καταλάβουμε και να θυμόμαστε όσα διαβάσαμε. Ωστόσο, επισημαίνει πως αυτή η τεχνική ενδεχομένως λειτουργεί μόνο σε περίπτωση που αυτά που πρέπει να αποστηθίσουμε είναι λίγα. Κι αυτό γιατί οι προτάσεις που κάνουμε ανάγνωση φωναχτά ή ακόμη και ψιθυρίζοντας, μοιραία ξεχωρίζουν.
Θυμόμαστε να τις αναπαράγουμε και να τις ακούμε οπότε η μνήμη για αυτές λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις λέξεις που διαβάζουμε σιωπηλά.
7.Διαβάστε σε χαρτί Το e-reading είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν θέλουμε να αποφύγουμε έναν τόνο βιβλία μέσα στο σπίτι μας, αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε download σχεδόν τα πάντα μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο οι έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό αποδυναμώνει την μνήμη μας. Σύμφωνα με μελέτη, όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια ιστορία σε χαρτί και στο ίντερνετ, στην πρώτη περίπτωση θυμούνται πολλά περισσότερα.
Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο σωρός χαρτιών στα χέρια μας δημιουργεί μια «χειροπιαστή αίσθηση προόδου» την οποία σε άλλη περίπτωση δεν νιώθουμε. Στο μεταξύ, άλλη έρευνα απέδειξε πως οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν διαβάζουν κάτι τυπωμένο και μετά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις παρά όταν το διαβάζουν σε μια οθόνη υπολογιστή.
8.Διαβάστε «ακανόνιστα» Ο καθηγητής πληροφορική Ben Y. Zhao υποστηρίζει πως το να προσπαθούμε να αποστηθίσουμε όλα όσα διαβάζουμε σε μια σελίδα είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Αντ’ αυτού συμβουλεύει να διαβάζουμε «ακανόνιστα». «Μην προσπαθείτε να απομνημονεύσετε τα πάντα το ίδιο καλά. Αντιθέτως, εστιάστε σε σημεία-κλειδιά που αποτελούν τη βάση των υπολοίπων. Αν αφιερώσετε το χρόνο σας στο να μάθετε το πιο σημαντικό σημείο ή ιδέα, τότε θα μπορέσετε να ανακαλέσετε κι άλλα κομμάτια μέσω του συσχετισμού ή της παραγωγικής λογικής» τονίζει.
9.Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο «Cornell» για να κρατήσετε σημειώσεις - Η τεχνική του Cornell University για να κρατάμε σωστές σημειώσεις χωρίζεται σε πέντε τμήματα:
- Καταγραφή: Κρατείστε σημειώσεις πάνω σε αυτά που διαβάζετε.
- Ερωτήσεις: Σκεφτείτε ερωτήσεις βάσει αυτού που διαβάζετε και σημειώστε τις.
- Απαγγελία: Καλύψτε τις σημειώσεις σας και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις που γράψατε νωρίτερα.
- Συλλογισμός: Συλλογιστείτε βαθύτερα τα όσα διαβάσατε.
- Επανεξέταση: Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα για να ξαναδιαβάζετε τις σημειώσεις σας.
Via: lifo μετάφραση από τον independent
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)