kkkkkkkkkkk

Ο καφές μπορεί να προστατεύει και από τον καρκίνο του εντέρου

Ακόμα ένα πιθανό όφελος της συστηματικής κατανάλωσης καφέ αποκαλύπτει μία νέα επιδημιολογική μελέτη, που έδειξε ότι μπορεί να μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς, τόσο το καλύτερο - και δεν έχει σημασία αν είναι κανονικός ή χωρίς καφεΐνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι η καφεΐνη αυτή που ασκεί αντικαρκινική δράση, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκαντ Ρένερτ, διευθυντής του Εθνικού Ισραηλινού Κέντρου Ελέγχου του Καρκίνου, στην Χάιφα.
«Ο καφές περιέχει πολλά βιοενεργά, αντιοξειδωτικά συστατικά εκτός από την καφεΐνη, τα οποία απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης και προφανώς αυτά είναι που εξηγούν την ισχυρή συσχέτιση του καφέ με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», εξήγησε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».
Όπως γράφουν ο δρ Ρένερτ και οι συνεργάτες του, διερεύνησαν τη δυνητική συσχέτιση καφέ και καρκίνου του παχέος εντέρου σε 5.145 πάσχοντες από τη νόσο και 4.097 υγιείς συνομηλίκους τους.
Οι εθελοντές παρείχαν αναλυτικές πληροφορίες για τις ποσότητες και τα είδη του καφέ που κατανάλωναν συστηματικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν ο εσπρέσο, ο καφές φίλτρου, ο στιγμιαίος και ο ντεκαφεϊνέ καφές.
Συμπλήρωσαν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια για άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η καθιστική ζωή.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση καφέ γενικώς συσχετιζόταν με μέση μείωση κατά 26% του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου στο κόλον και το ορθό έντερο - μία μείωση που ίσχυε για όλα τα είδη καφέ.
Ανά φλιτζάνι, όμως, ο κίνδυνος παρουσίαζε διαφοροποίηση. Έτσι, σε σύγκριση με τους εθελοντές που έπιναν καφέ μέρα παρά μέρα ή σπανιότερα, όσοι έπιναν 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου.
Όσοι έπιναν πάνω από 2 και έως 2,5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου και όσοι έπιναν πάνω από 2,5 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου.
Επιπλέον, η μείωση του κινδύνου αφορούσε τους καρκίνους τόσο στο κόλον έντερο, όσο και στο ορθό.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος στους άνδρες, αντιπροσωπεύοντας το 9,2% και το 10% των παγκόσμιων κρουσμάτων αντιστοίχως. Αποτελεί επίσης την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνου στον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι ετησίως προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 715.000.
Αν και κάποτε υπήρχαν αμφιβολίες για το αν ωφελεί την υγεία, σήμερα είναι ευρύτατα τεκμηριωμένο ότι μόνο οφέλη έχει να της προσφέρει.
Web Only
via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage