kkkkkkkkkkk

Η δημιουργία της Σαντορίνης μέσα από video!!!


Η Σαντορίνη αλλιώς Θήρα ή Στρογγύλη είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στις Κυκλάδες. Ο μύθος λέει πως η Σαντορίνη, η οποία πήρε το όνομα της από το Santa Irini, ξεπετάχτηκε από τα βάθη της θάλασσας. Το όνομα Θήρα προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα ο οποίος αποίκησε πρώτος στο νησί αυτό.  Ενώ το όνομα Στρογγύλη το πήρε γιατί το νησί ήταν στρογγυλό.Μετά την ονόμασαν Καλλίστη ή Καλλιστώ από την αρχαία λέξη καλλίστη που σημαίνει η πιο όμορφη. Και επί τουρκοκρατίας την ονόμασαν οι Τούρκοι Δερμετζίκ που σημαίνει μικρός μύλος, ίσως από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που φαίνονταν από μακριά..


 Στο Ακρωτήρι αναπτύχθηκε μια προϊστορική πόλη με πολύ σημαντικό λιμάνι. Στα τέλη του 17ου αιώνα π.Χ. ισοπέδωσε αυτήν την πόλη ένας σεισμός.

Το 1627 - 1600 π.Χ. Ιούνιο με Ιούλιο έγινε μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη. Το αποτέλεσμα ήταν να απομείνουν η Καλυτέρα, η Νέα Καμένη και η Θηρασιά.

Στο τέλος του 13ου αι. π.Χ. η Σαντορίνη ξανακατοικείθηκε από τους Φοίνικες και μετά από τους Λακεδαιμόνιους τον 8ο αιώνα π.Χ. Αυτή την εποχή ιδρύθηκε μια αποικία την Κυρήνη και υιοθετήθηκε το φοινικικό αλφάβητο όπως στην Κρήτη και τη Μήλο.
Οι Πτολεμαίοι χρησιμοποίησαν τη Θήρα ως βάση για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ενώ αργότερα στους ρωμαϊκούς χρόνους εξαφανίστηκε από τον χάρτη.

Στα βυζαντινά χρόνια ιδρύεται η Παναγία Επισκοπής Γωνίας από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Αργότερα, μετά τις Σταυροφορίες παραχωρήθηκε στον Μάρκο Σανούδο που ήταν Ενετός σταυροφόρος και πήρε μέρος στην τέταρτη Σταυροφορία (1204) και το 1207 ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου.

Το 1579 - 1821 την περίοδο της Τουρκοκρατίας ακολουθεί οικονομική και πνευματική ανάπτυξη η οποία επιταχύνεται μετά τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Η συμφωνία ήταν τα πλοία της Σαντορίνης να χρησιμοποιούν την ρωσική σημαία και να διαπλέουν την Μεσόγειο.

Το 1830 ξεκινά μεγάλη εμπορική και ναυτιλιακή ακμή. Η ντομάτα, το κρασί και τα υφαντά απογειώνονται. Ενώ το 1830 γίνεται ακμή, τον 20ο αιώνα, την Σαντορίνη την βρίσκει παρακμή λόγω των παγκόσμιων πολέμων. Το 1950 δραστηριοποιήθηκε για τελευταία φορά το ηφαίστειο και  το 1956 έγινε ο καταστροφικός σεισμός που την ερήμωσε.

Από το τέλος του 1970 και μετά η Σαντορίνη γίνεται ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά κέντρα του κόσμου και γνωστή για το ηφαίστειο της.

 Στο πιο κάτω βίντεο θα δείτε πως δημιουργήθηκε η Σαντορίνη....
Nayia Kouls






2 σχόλια:

”go"
RefreshPage