kkkkkkkkkkk

Ντομάτα: Ένα “Καλλυντικό” στην Κουζίνα σας με Σπουδαία Θρεπτική Αξία






Η τομάτα, αλλιώς και ντομάτα, είναι διάσημη για τη νοστιμιά της και τα πολύτιμα συστατικά της.
Παρόλο που από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο, με μία δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893,  εντάχθηκε στα λαχανικά.
Με καταγωγή από την Λατινική Αμερική, η ντομάτα είναι, μαζί με την πατάτα, το μεγαλύτερο σε  κατανάλωση τρόφιμο στον κόσμο.Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ντομάτα εκτός από πολύ εύγευστη, έχει και πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Όχι μόνο επειδή είναι διαιτητική, αλλά και γιατί κρύβει ένα ποσοστό ρεκόρ σε βιταμίνη Α και C, μικροστοιχεία, λυκοπένιο, βήτα-καροτένιο, μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο), απαραίτητα μόρια για να καταπολεμήσουν τον εκφυλισμό των κυττάρων.τον εκφυλισμό των κυττάρων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού μας.
Το λυκοπένιο, μια φυτοχημική ένωση με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της οικογένειας των καροτενοειδών, είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας.
Σύμφωνα με έρευνες, το λυκοπένιο, μια ουσία που δεν κατασκευάζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου προστάτη, μαστού, εντέρου, στοματικής κοιλότητας και ωοθηκών, στην προστασία των πνευμόνων από νοσηρές περιβαλλοντικές ουσίες, π.χ. το όζον, αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.Επίσης η ντομάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας, αφού δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο και κορεσμένα λίπη.
Μία ντομάτα μετρίου μεγέθους έχει 35 θερμίδες, 1 γρ. πρωτεΐνες, 4 γρ. σάκχαρα και 1 γρ. φυτικές ίνες.
Η συγκέντρωση του λυκοπενίου είναι πολύ μεγαλύτερη σε μία μαγειρεμένη ντομάτα παρά σε μία φρέσκια, όπως και στα επεξεργασμένα παράγωγά της, π.χ ο ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, η σάλτσα και ο τοματοπολτός, διότι η κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία της, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερου λυκοπενίου διαθέσιμου προς απορρόφηση από το έντερο.
Προκειμένου να επωφεληθεί και η επιδερμίδα μας από την ισχυρή αυτή αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας, η οποία προφυλάσσει τον οργανισμό μας από τις καταστροφές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι ειδικοί της κοσμετολογίας συμπεριέλαβαν τα συστατικά της σε φροντίδες προσώπου, σε κρέμες αντιγήρανσης και αντηλιακά ζελ.
Το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο είναι δύο συστατικά που όταν υπάρχουν σε μια κρέμα προσώπου ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης και λειτουργούν ως φωτοπροστατευτικά.
Αυτό σημαίνει ότι το μαύρισμα σας θα είναι ομοιόμορφο και η επιδερμίδα σας καλύτερα προστατευμένη από τον ήλιο.
Επιπλέον, το βήτα-καροτένιο, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, μπορεί και καταπολέμα την πρόωρη γήρανση των κυττάρων, μειώνει το οξειδωτικό στρες και περιορίζει την επιρροή των εξωτερικών επιθέσεων.
Τέλος, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνες A, C και Ε, μέταλλα και μικροστοιχεία, η ντομάτα αποκτά μια καθαριστική και λειαντική δύναμη, κατάλληλη για τα πιο θαμπά δέρματα και με τάση ακμής, ενώ τα σάκχαρα της έχουν απαλυντικές ιδιότητες που ταιριάζουν κυρίως στα ευαίσθητα δέρματα.
Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας σε λυκοπένιο μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας 1-2 μέτριες ντομάτες.
Φυσικά, μπορείτε να καταναλώνετε και προϊόντα ντομάτας, όπως συμπυκνωμένο χυμό ή σάλτσα ντομάτας, κέτσαπ, κ.λ.π.
Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσετε μία ζουμερή, κατακόκκινη, λαχταριστή και με υπέροχη γεύση ντομάτα, είτε ωμή, είτε μαγειρεμένη.


Μάσκα Ομορφιάς Προσώπου με Ντομάτα
Φτιάξτε τη δική σας μάσκα προσώπου γρήγορα και οικονομικά, με απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σας.
  • Βουτάμε 2 ώριμες ντομάτες σε βραστό νερό για 5 δευτερόλεπτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τις κόβουμε, αφαιρούμε τα σποράκια και τη φλούδα τους και τις λιώνουμε.
  • Προσθέτουμε χυμό μισού λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • Εφαρμόζουμε το μέιγμα στο προσωπό μας σε παχύ στρώμα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
  • Την αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά και ξεβγάζουμε με δροσερό νερό
via

Διαβάστε και το πιο κάτω:

  Λάδι ντομάτας: Ένα μαγικό καλλυντικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage