kkkkkkkkkkk

Μαρτυρία Πρώην Μουσουλμάνας που έγινε Χριστιανή











Ο φανατισμός δεν είναι καλός. Όχι μόνο στην θρησκεία, στην πολιτική, στην ιδεολογία. Γενικά δεν είναι καλός για οτιδήποτε.

Πολλές φορές ο φανατισμός εξυπηρετεί ατομικά συμφέροντα. Εκμεταλλεύεται την άγνοια και την αμάθεια των ανθρώπων και τους υποκινεί  να λένε άπρεπα λόγια, να κάνουν φριχτές πράξεις ή να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους, ενάντια στους αντιπάλους, σε ανθρώπους που πιστεύουν κάτι διαφορετικό από αυτούς, σε ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά.

Η προσήλωση σε κάποιες αντιλήψεις, ανεξάρτητα από το αν αυτές είναι ορθές ή όχι επηρεάζουν τους ανθρώπους και τους στρέφουν ενάντια στους συνανθρώπους τους.

Ο φανατικός γαντζώνεται σε μια ομάδα, σε ένα κόμμα, σε μια θρησκεία, σε μια ιδέα, σε μια σκέψη και φορώντας παρωπίδες πιστεύει πως έτσι, δίνει νόημα στην ζωή του.  Δεν ψάχνει, δεν ερευνά, δεν θέλει να ακούσει άλλες απόψεις, άλλες σκέψεις, άλλες ιδεολογίες, ίσως από φόβο για αυτό που θα ανακαλύψει, ίσως γιατί έτσι έμαθε από τους γονείς, τους φίλους, τους μεγαλύτερους, τους πολιτικούς, γιατί δεν έμαθε χρησιμοποιεί το μυαλό του. Ίσως, ορισμένοι γιατί οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους, να χρησιμοποιούν το μυαλό τους μόνο, για να βρουν τρόπους πως να επιβληθούν στους άλλους. Ο φανατικός θέλει οι άλλοι να ακολουθούν πιστά όσα αυτός υποστηρίζει, θέλει, ποθεί, πιστεύει. Δεν θέλει να συζητήσει. Κι αν δεχτεί την συζήτηση, θέλει να επιβληθεί υποστηρίζοντας αυτό που θέλει να γίνει. Δεν θέλει να ακούσει πολλά. Πιστεύει πως μόνο αυτός έχει δίκαιο. Αν και..., ίσως να υπάρχουν και αυτοί που γνωρίζουν πως, δεν έχουν δίκαιο αλλά λόγο συμφερόντων υποστηρίζουν το αντίθετο. Συμφέροντα στην πολιτική, στην δουλειά, στα κέρδη, στην οικονομία.

Ο φανατικός είναι ικανός με πολλαπλά και ποικίλα επιχειρήματα τα οποία δεν ισχύουν, δεν είναι ορθά να κάνει το άσπρο, μαύρο, την αδικία, το ψέμα, το μίσος να θριαμβεύουν και να νικούν το δίκαιο, την αλήθεια, την αγάπη. Είναι ικανός να κάνει τον δίκαιο, τον απλό, τον ειρηνικό, τον γαλήνιο, τον ηθικό, να διαπράξει ότι χειρότερο σε άλλους ή στον εαυτό του. Είναι ικανός να κάνει τους άλλους να πιστεύουν πως αυτοί θέλουν και ποθούν ότι αυτός τους επιβάλλει. Κι΄ αυτοί, λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξαν στο άτομο του, στο κόμμα, στην θρησκεία, στα πιστεύω του κάνουν και διαπράττουν με το νι και με το σίγμα ότι αυτός τους επέβαλε να κάνουν.

Γι΄ αυτό, όλοι οι άνθρωποι δεν πρέπει να επιτρέπουν σε κανένα φανατικό να καταλάβει τον νου τους. Θα πρέπει να ψάχνουν, να ερευνούν, να ρωτούν, να σκέφτονται τι είναι ορθό, δίκαιο, άδικο, λάθος, ψέμα, αλήθεια, μίσος, αγάπη..........

Πίστευε και ερεύνα. Ερεύνα, σύγκρινε, σκέψου, ψάξε, βρες, δες, διάβασε, μελέτησε, γράψε, σημείωσε. Όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να γίνονται καθημερινά. Όταν ψάχνει κάποιος ανακαλύπτει. Κι όταν ανακαλύψει, συγκρίνει, σκέφτεται. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν και παγίδες. Παγίδες που παρασύρουν χωρίς να το αντιληφθεί κάποιος. Έτσι, θα πρέπει κάποιος να ερευνήσει πολλάκις πριν πιστέψει σε οτιδήποτε.

Και η πιο πάνω κοπέλα λόγω αμφιβολιών, έψαξε ερεύνησε, έμαθε τι πάει να πει αγάπη. Αγάπη σημαίνει δέχομαι τον άλλο όπως είναι και τον βοηθώ διά μέσου της προσευχής, της συζήτησης. Αγάπη σημαίνει συγχωρώ. Συγχωρώ σημαίνει ξεχνώ, βοηθώ με αγάπη, με ηρεμία, με καλοσύνη.

Η Ορθόδοξη πίστη, διδάσκει την αγάπη. Ο Θεός είναι όλο αγάπη. Ότι δίνει, προσφέρει κάποιος, θα πρέπει να το δίνει με αγάπη χωρίς να το λέει παντού γιατί η φιλανθρωπία δεν διατυμπανίζεται. Αυτός που δίνει, που προσφέρει, που χαρίζει δεν πρέπει να περιμένει ανταλλάγματα. Γιατί αν θέλει ή αν το διατυμπανίζει τότε δεν κάνει φιλανθρωπία αλλά εμπόριο.

Είναι πολλοί οι αλλόθρησκοι που έψαξαν, ερεύνησαν, μελέτησαν και πίστεψαν στον Τριαδικό Θεό (Τριαδικός Θεός = Πατήρ, Υιός=Ιησούς Χριστός, και Άγιο Πνεύμα), στην αγάπη, στην συγχώρεση. Και είναι κρίμα, που πολλοί Ορθόδοξοι αφήνουν τους άλλους για οποιοδήποτε λόγο, κίνητρο, αιτία ή συμφέρον, να τους κάνουν να αλλαξοπιστήσουν.

 Θα πρέπει όλοι να ψάχνουν όχι δύο και τρεις φορές αλλά αμέτρητες φορές πριν πάρουν τελεσίδικη απόφαση, για οτιδήποτε. Γιατί, η τελεσίδικη απόφαση είναι αυτή που  κάνει τον άνθρωπο να μετανιώνει, αργότερα.

Αχτίδα Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage