kkkkkkkkkkk

Άγιος Φανούριος


Οι Αγαρηνοί όταν κατέλαβαν το νησί Ρόδος ήθελαν να το οχυρώσουν και να ξαναφτιάξουν τα τείχη που καταστράφηκαν από τους πολλούς πολέμους που ακολουθούσαν ο ένας τον άλλο.

Έτσι, πήραν πολλούς εργάτες ανάμεσα τους και πολλούς Χριστιανούς. Όταν άρχισαν να παίρνουν πέτρες από τα μισογκρεμισμένα σπίτια που υπήρχαν στο νότιο μέρος του φρουρίου της πόλης, για να φτιάξουν τα τείχη, ανακάλυψαν μια εκκλησία. Σε αυτή, υπήρχαν πάρα πολλές καταστραμμένες εικόνες εκτός από μια εικόνα που δεν ήταν φθαρμένη. Η εικόνα ήταν του Αγίου Φανουρίου.


Σύμφωνα με τις παραστάσεις στην εικόνα του Αγίου Φανουρίου, οι Ρωμαίοι ειδωλολάτρες, συνέλαβαν τον  στρατιωτικό Φανούριο, γιατί ήταν Χριστιανός.
Αφού, τον οδήγησαν μπροστά στον αρμόδιο δικαστή, ο Άγιος ομολόγησε την Χριστιανική του πίστη.
Κι΄ όταν αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στους ειδωλολατρικούς Θεούς, ο δικαστής τον παρέδωσε στους δήμιους για να τον καταφέρουν να αρνηθεί την πίστη του, με πολλαπλά μαρτύρια.

Μαρτύρια Αγίου Φανουρίου


1.  Οι δήμιοι τον κτυπούσαν με πέτρες στο κεφάλι.

2.  Τον κτυπούσαν με ρόπαλα και ξύλα ενώ ήταν ημίγυμνος.

3.  Ξέσχισαν το σώμα του με σιδερένια νύχια. (Κατά την περίοδο των
διωγμών των Χριστιανών, μετά το ξέσχισμα του σώματος
έβαζαν πάνω στις πληγές των Χριστιανών,
καυτό λάδι ή αλάτι ή τις έκαιγαν με
αναμμένες λαμπάδες).

4.  Ενώ, του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια, πάνω σε ένα κατακόρυφο ξύλο, του κατάκαιαν τα πλευρά.

5.  Τον έδεσαν ημίγυμνο, πάνω στον μάγκανο δηλαδή ένα τροχό γεμάτο καρφιά. Στο έδαφος έβαλαν αιχμηρά σίδερα που εξείχαν προς τα πάνω. Έτσι, την στιγμή που γύριζαν τον τροχό αυτό, το σώμα
του Αγίου ξεσχιζόταν τόσο από τα καρφιά όσο και από τα αιχμηρά σίδερα.

6.  Τον έβαλαν σε ένα βαθύ λάκκο με άγρια ζώα.

7.  Του έβαλαν βαριά πέτρα στο σώμα.

8.  Καίγονταν οι παλάμες του με τα αναμμένα κάρβουνα που του έδωσαν, για να προσφέρει θυσία στους ψεύτικους Θεούς. (Αυτός, προτίμησε να κάψει τις παλάμες του παρά να αρνηθεί τον Χριστό).

9.  Αφού, είδε ο δικαστής πως δεν μπορούσε να κάνει τον Άγιο Φανούριο να αλλαξοπιστήσει παρόλα τα βασανιστήρια που διέταξε να του κάνουν, διέταξε να τον βάλουν σε καμίνι για να τον κάψουν ζωντανό.

Ο Άγιος Φανούριος με μεγάλη πίστη, με πολύ προσευχή και μεγάλη υπομονή άντεξε και το τελευταίο μαρτύριο.

Ο Μητροπολίτης της Ρόδου, ο Νείλος, όταν είδε την εικόνα που βρέθηκε, σκέφτηκε πως ο Άγιος Φανούριος ήταν ένας πολύ σπουδαίος μεγαλομάρτυρας. Έτσι, έστειλε αντιπρόσωπους στον ηγεμόνα της Ρόδου και  παρακαλούσε να του δώσει  άδεια για να ανακαινίσει την εκκλησία.  Όταν αυτός αρνήθηκε πήγε και τον βρήκε προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε να πάρει την άδεια που ήθελε από τον Σουλτάνο. Με την άδεια στο χέρι, επέστρεψε γρήγορα στη Ρόδο και αναστήλωσε το ναό ακριβώς στην παλιά του θέση, έξω από τα τείχη του. 



ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Βασίλειον διάδημα

Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν. ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.

ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ
Ήχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον

Ιερείς διέσωσας αιχμαλωσίας αθέου και δεσμά συνέθλασας δυνάμει Θεία, Θεόφρον, ήσχυνας τυράννων θράση γενναιοφρόνως, ηύφρανας Αγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς, δια τούτο σε τιμώμεν, θείε οπλίτα, Φανούριε ένδοξε.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον.

Αχτίδα Φωτός

Διαβάστε και τα πιο κάτω:

 Η Ευχή της Φανουρόπιτας
Άγιε Φανούριε φανέρωσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage